Thursday, August 7, 2008

Roti Bijirin

Bahan bahan

200 gms tepung roti
25 gms tepung superfine
5 gms garam
1 sudu makan yis segera
50 ml fresh cream/whipping cream
15 gms biji labu
15 gms biji bunga matahari
100 ml air (lebih kurang)
Sedikit bijan
2 sudu makan minyak sayuran

Cara cara
  1. Bancuh yis segera dengan sedikit gula dan air suam. Biarkan seketika hingga yis berbuih.
  2. Masukkan semua bahan kecuali bijan ke dalam Breadmaker dan tekan setting doh. Tunggu hingga doh siap dan keluarkan adunan dan letak di dalam bekas lain.
  3. Tumbuk doh utk membuang angin. Uli sedikit dan masukkan ke dalam loaf pan.
  4. Taburkan bijan di atas permukaan adunan dan biarkan doh naik lebih kurang 45 min ~ 1 jam.
  5. Bakar di dalam Oven pada suhu 180 darjah celcius selama lebi kurang 3 minit atau sehingga permukaan roti bewarna keperangan.

No comments :