Saturday, July 5, 2008

Siakap Gerang Asam

Resepi dari Majalah SAJI. Resepi asalnya berkuah, tapi saya masak agak pekat sikit. Rasanya seakan akan masak asam pedas.

Bahan bahan

1 ekor ikan siakap - saiz kecil
300 ml air asam jawa - kuantiti bergantung pada kepekatan kuah yg diigini
Sedikit garam
Sedikit gula
1 tangkai daun kesum
1 batang bunga kantan - dihiris nipis
Sedikit bendi
Minyak masak

Bahan utk dikisar
20 gm cili kering
100 gm bawang besar
10 gm bawang putih
1 biji buah keras
2 cm kunyit
2 cm lengkuas
1 batang serai
10 gm udang kering

Cara cara
  1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan bahan kisar sehingga wangi.
  2. Masukkan air asam jawa dan biarkan sehingga mendidih. Tambahkan garam dan gula secukup rasa.
  3. Masukkan daun kesum dan bunga kantan. Setelah mendidih baru masukkan ikan dan kacang bendi.
  4. Biarkan sehingga ikan masak. Boleh diangkat dan dihidangkan.

No comments :